dijous, 23 de maig del 2024

'Abans tot això era camp', taller d'Alba Domingo a La Floresta

Durant els mesos de març i abril, es va dur a terme un taller de la il·lustradora Alba Domingo a la classe de 5è de l'Escola la Floresta, en què es va crear un fanzine en què s'imaginava la vida a La Floresta als anys quaranta, quan era una zona rural. La ruralitat i la preservació del coneixement de pagès és un dels temes que han atravessat l'obra personal d'aquesta il·lustradora. En aquest cas, es volia reflexionar sobre el retrocés del món rural en pro de la industrialització, i com aquest canvi de paradigma ha transformat el paisatge de la ciutat de Tarragona.

Objectius

  • Reflexionar al voltant del món rural i els canvis paisatgístics que hi ha hagut a la nostra zona.
  • Conèixer la biodiversitat que ens envolta i els principals cultius de la nostra zona.
  • Potenciar la creativitat de l'alumnat.
  • Crear un fanzine amb el que s'ha treballat a cada sessió.
  • Conèixer l'ofici de l'il·lustrador i els oficis al voltant de l'edició.

Primera sessió

Durant la primera sessió, l'alumnat va conèixer l'ofici de l'il·lustrador i els diferents agents que entren dins del món de la publicació de llibres: el dissenyador, l'editor, el distribuïdor...i es va introduïr el concepte de fanzine, una publicació de baix cost autoeditada pel mateix autor. També es va explicar a l'alumnat l'objectiu del taller: crear un fanzine en què ens imaginéssim com era La Floresta quan tot era camp. Es va utilitzar una eina per veure la zona de la Floresta amb fotografies aèrees dels anys 40, i per poder veure l'evolució de la zona fins a l'actualitat.


Al mateix temps, es va conversar sobre l'ofici de pagès, posant en comú experiències al voltant d'aquest ofici, i l'alumnat va participar de manera activa explicant quina relació tenen amb el camp i les plantes i animals que hi viuen. Van sortir molts temes d'interès i moltes anècdotes personals de l'alumnat, generant una conversa enriquidora per tots.

Segona sessió

La segona sessió va començar amb una breu explicació sobre un dels principals cultius que hi ha hagut històricament a la zona del Camp de Tarragona: el garrofer. Es va donar a conèixer aquest arbre i el seu fruit, els diferents usos que se'n fan avui en dia, i alguns dels animals que viuen al voltant d'aquest arbre.

Seguidament l'alumnat va treballar de manera lliure una representació de com imaginava el paisatge d'aquests conreus, i quins animals s'hi trobaven. Durant tot el procés, l'alumnat va ser molt participatiu explicant històries familiar, o anècdotes que els havien explicat veïns i veïnes del barri, de quan van venir a viure-hi.

Tercera sessió

La següent sessió va girar al voltant d'un altre conrreu molt típic de la nostra zona, com és l'olivera. La sessió va seguir una estructura similar a la de la classe anterior, en què primer es parlava del conrreu de l'olivera i els animals que en formàven part, es parlava de com havia format part del paisatge del barri, i s'intercanviaven anècdotes sobre aquest cultiu i els animals que l'envolten.

A continuació es va passar a dibuixar de manera lliure el paisatge de la Floresta quan hi podíem trobar aquest conrreu.



Quarta sessió

 

A la quarta sessió es va seguir amb la mateixa dinàmica de parlar de cultius tradicionals de la nostra zona i compartir anècdotes al voltant d'aquest. En aquesta ocasió, va ser el torn de la vinya i els animals que la rodegen, tant els que domesticaven els pagesos per treballar amb ells, com els animals salvatges que viuen al voltant d'aquest cultiu.




Cinquena sessió

A la cinquena i última sessió, es va clausurar el projecte amb l'últim conreu típic del Camp de Tarragona: l'avellana. La dinàmica de la sessió va ser la mateixa que a les anteriors, i poc a poc es va poder veure com l'alumnat havia anat guanyant confiança i eren cada cop més creatius amb els seus dibuixos.






Clausura del projecte

La clausura d'aquest projecte es va fer de manera comuna amb la resta d'escoles dels barris de Ponent que van formar part del projecte: l'escola Torreforta i Riu Clar. L'acte amb l'alumnat es va fer al gimnàs de l'escola Riu Clar, i allí cada grup participant va presentar els resultats del que havien estat treballant a classe: l'escola Riu Clar va representar l'obra que havien estat treballant amb l'artista Lorena Casal, i l'escola la Floresta i l'escola Torreforta van presentar el fanzine editat i van exposar els seus dibuixos resultat del taller amb l'Alba Domingo. Cada criatura es va endur a casa un exemplar del fanzine, i l'ambient va ser molt participatiu i de celebració.





Per Sant Jordi i aprofitant la Fira d'entitats que es va cel·lebrar al Centre Cívic Torreforta i a la Biblioteca Pepita Ferrer, es va inaugurar una exposició amb els resultats dels projectes fets a les escoles dels barris de Ponent, obrint així el projecte també al seu context i donant visibilitat a la feina feta a les escoles.


El resultat del fanzine del grup de 5è de l'Escola La Floresta va ser el següent:


Valoració de l'artista

Des del primer moment l'ambient amb l'alumnat de la Floresta va ser molt bo i es van mostrar molt participatius i interessats pel projecte. Es va crear un ambient molt bonic d'intercanvi d'anècdotes, explicant coses que els havien explicat familiars, trobant paral·lelismes amb la manera de cultivar dels països d'origen de les seves famílies... va ser molt bonic també veure com mica en mica anàven agafant confiança, i l'orgullosos que estàven de la feina feta al veure els fanzines. Ha estat una experiència molt maca!

Valoració dels mestres

L'experiència de poder treballar a plàstica amb una artista ha estat molt positiva, el fet de poder compartir i gaudir durant unes sessión d'una artista penso que és molt enriquidor. La durada ha estat encertada tot i no poder fer seguides les sessions per motius de salut. La primera sessió on l'Alba va explicar el projecte que havia preparat de fer un fanzine amb l'alumnat va ser molt interessant i l'alumnat va estar motivat i participatiu. Els hi van agradar molt les imatges i les explicacions que portava l'Alba sobre els animals i plantes que hi vivien abans al barri i ens va permetre reflexionar sobre com ha passat de ser una zona rural a una zona urbana. 

L'Alba va mostrar molta paciència i afecte amb l'alumnat des del minut u, tot i que en alguna sessió no ho van posar fàcil. Durant les seves sessions va crear un bon vincle amb l'alumnat, fet que feia que preguntessin per ella i que estiguessin contents quan venia.

El fet d'haver de dibuixar els animals i plantes, a alguns alumnes de baixa autoestima els ha costat perquè pensen que ho fan malament i fins i tot m’han comentat que no volien que els seus dibuixos s’exposessin perquè riurien d’ells/es. Però Alba els ha animat, motivat i ajudat en tot moment i acabaven participant tots/es. A l'hora de poder pintar els seus dibuixos amb la tècnica que ells volguessin els ha agradat molt, tot i que aquí si que els faltava temps a molts d'ells. 

Cal destacar el vincle que ha fet Alba amb l'alumnat i com explicava fent partícip a l'alumnat i transmetent la seva passió de forma motivadora.

Valoració de l'alumnat


Després de parlar amb els alumnes i recollir les seves opinions ens han transmès que:
  • Ens ha agradat molt l’activitat.
  • Prendre un fanzine cap a casa ens ha fet molta il·lusió.
  • A alguns alumnes ens agrada més pintar que dibuixar.
  • Hem après molts animals, com era el barri abans, i algunes plantes i arbres.
  • L’acte de cloenda ens ha semblat molt curt, va passar volant el temps.
  • L’Alba s’explica molt bé, ens ajudava molt, era molt simpàtica i amable.



'Cap al cel i cap a la terra' a l'Escola Torreforta, amb Alba Domingo

Durant els mesos de febrer, març i abril, es va desplegar a les classes de 1A i 1B de l'Escola Torreforta una formació de la il·lustradora Alba Domingo, en què es va crear un fanzine reflexionant sobre la vida que hi ha al voltant dels horts. La ruralitat i la preservació del coneixement de pagès és un dels temes que han atravessat l'obra personal d'aquesta il·lustradora, i en aquest cas l'objectiu era prendre consciència de les relacions que s'estableixen entre diferents animals al voltant de les patateres, fent un repàs dels animal que viuen al voltant de la planta, sota terra i al cel.

Objectius

  • Reflexionar al voltant del món rural i de la biodiversitat que ens envolta.
  • Elaborar diferents dibuixos emprant tècniques d'estampació i de dibuix.
  • Potenciar la creativitat de l'alumnat.
  • Crear un fanzine per cadascuna de les classes amb el que s'ha treballat a cada sessió.
  • Conèixer l'ofici de l'il·lustrador i els oficis al voltant de l'edició.

Primera sessió

Durant la primera sessió, l'alumnat va conèixer l'ofici de l'il·lustrador i els diferents agents que entren dins del món de la publicació de llibres: el dissenyador, l'editor, el distribuïdor... i es va introduïr el concepte de fanzine, una publicació de baix cost autoeditada pel mateix autor. També es va explicar a l'alumnat l'objectiu del taller.

Al mateix temps, es va conversar sobre l'ofici de pagès, posant en comú experiències al voltant d'aquest ofici, així com l'experiència de l'alumnat amb cultivar l'hort escolar. L'alumnat dels dos grups es va mostrar molt participatiu i motivat amb el projecte, i van fer moltes preguntes interessants.

Segona sessió

 

La segona sessió va començar amb una breu explicació de la patatera i l'escarabat de la patata, un animal que s'alimenta d'aquesta planta, i seguidament es va començar a treballar amb els dibuixos que formarien part del fanzine.

Cada alumne va crear dues il·lustracions: per la primera es va utilitzar un mètode d'estampació fent servir patates i pintura per dibuixar els escarabats de la patata. A continuació es van dibuixar les patateres amb llapis de colors, explicant-ne les diferents parts i diferenciant el que queda a la superfície (cap al cel) i el que queda amagat (cap a la terra).


Tercera sessió

La següent sessió va girar al voltant dels animals que viuen sota terra, entre les patates, amb el talp com a protagonista. Es va iniciar fent una explicació d'aquest animal i de les seves característiques principals, i es va parlar de la vida que queda amagada sota de la terra.

A continuació es va dibuixar per una banda el talp, i per l'altra el seu cau sota terra. Per fer-ho es va utilitzar la tècnica de les ceres de colors aprofitant tot l'estri per dibuixar, explorant les diferents textures que ens pot oferir si pintem amb el llapis de costat, amb la punta..


Quarta sessió



 

Finalment, a la quarta sessió es va treballar uns animals que habiten el cel: l'oriol. Com en la resta de sessions, es va començar explicant les característiques principals d'aquest animal, la seva dieta i costums. Seguidament es va dibuixar l'oriol utilitzant retoladors i llapis de colors, i els arbres on habita amb la tècnica de frottage.



Clausura del projecte

La clausura d'aquest projecte es va fer de manera comuna amb la resta d'escoles que van formar part del projecte dels barris de Ponent: l'escola La Floresta, Torreforta i Riu Clar. L'acte amb l'alumnat es va fer al gimnàs de l'escola Riu Clar, i allí cada grup participant va presentar els resultats del que havíen estat treballant a classe: l'escola Riu Clar va representar l'obra que havien estat treballant amb l'artista Lorena Casal, i l'escola la Floresta i l'escola Torreforta van presentar el fanzine editat i van exposar els seus dibuixos resultat del taller amb l'Alba Domingo. Cada criatura es va endur a casa un exemplar del fanzine, i l'ambient va ser molt participatiu i de celebració.

Per Sant Jordi i aprofitant la Fira d'entitats que es va cel·lebrar al Centre Cívic Torreforta i a la Biblioteca Pepita Ferrer, es va inaugurar una exposició amb els resultats dels projectes fets a les escoles dels barris de Ponent, obrint així el projecte també al seu context i donant visibilitat a la feina feta a les escoles.




El resultat del fanzine del grup de 1A de l'Escola Torreforta va ser el següent:

i el del grup de 1B va ser el següent:


Valoració de l'artista

Treballar amb l'alumnat de Torreforta va ser un gust: les criatures es van mostrar molt participatives i motivades, sempre tenien alguna anècdota a aportar, observacions sobre cada animal o planta que il·lustràvem, i preguntes sobre l'ofici de l'il·lustrador. Tenien especialment curiositat per saber com funcionava el món de l'edició del llibre, i els va fer molta il·lusió poder-se endur a casa el seu propi fanzine i veure les seves il·lustracions exposades. Durant el procés, es van mostrar en algun moment insegurs sobre les seves habilitats de dibuix, però poc a poc van agafar confiança i van desplegar la seva creativitat, i això per mi era molt important: que gaudíssin del procés i tinguessin confiança amb el que estaven fent. L'acompanyament dels professors va ser clau perquè funcionés tot bé, i es van mostrar molt motivats en tot moment. Ha sigut una experiència realment positiva!

Valoració dels mestres

L'activitat de creació d'un Fanzín proposada per l'Alba Domingo ha estat tot un encert. La temàtica triada, l'hort, ha estat molt ben rebuda per l'alumnat, ja que des de fa un parell d'anys l'escola en disposa i els alumnes el tenen present al pati i n'interactuen fent activitats diverses.

Insectes, animals i vegetals plasmats al paper amb diferents tècniques i fent-ne un descobriment i una coneixença molt bonica. L'alumnat ha aconseguit crear obres molt acolorides i expressives que reflecteixen amb un detall sorprenent els elements naturals que han treballat. A més, l'Alba explica i transmet els processos creatius amb dolçor i moltes ganes, l'alumnat n'ha gaudit un munt!

La sessió de presentació final amb dues escoles més, una experiència súper estimulant. Veure i totes les obres exposades i el llibret imprès i compartir la nostra experiència artística amb altres alumnes així com gaudir del seu treball artístic va ser molt enriquidor, la cirereta del pastís!

Valoració de l'alumnat

 Ens ha agradat molt que l'Alba vingués a la nostra escola. Ens ho hem passat genial! Ens ha explicat les coses de manera molt clara i divertida. Ens ha agradat molt veure les nostres obres d'art exposades i poder-les ensenyar a les altres escoles.

Activitats que ens han agradat:

L'estampació amb pintura de la patata va ser súper divertida! Vam poder fer dibuixos molt macos amb les patates.

Ens va fer molta il·lusió poder endur-nos a casa el llibret amb totes les nostres creacions. Així vam poder ensenyar-lo a les nostres famílies.

Ho hem passat genial amb l'Alba i esperem que pugui tornar aviat a la nostra escola!