Durant els mesos de març i abril la fotògrafa Alba Rodríguez va dur a terme un taller fotogràfic d'autoretrat amb els alumnes de 6è de primària de l'Escola Bonavista. L'objectiu era apropar la fotografia de retrat als alumnes, a la vegada que es treballava el concepte de comunitat, des de lo individual cap a lo col·lectiu.
El taller va concloure amb una exposició al Centre Cívic Bonavista, on els alumnes van poder compartir la seva experiència amb els alumnes de 2n d'ESO de l'assignatura optativa de visual i plàstica de l'Ins Collblanc.
Objectius:
- Estimular el procés creatiu inconscient transformant les emocions en obres d'art.
- Apropar la fotografia a l'alumnat, descobrir la tècnica fotogràfica del retrat i treballar amb càmera professional.
- Enriquir i enfortir l'auto-imatge dels participants i la percepció de si mateixos.
- Enriquir i enfortir la imatge pública dels participants i la seva percepció dels altres i de la societat.
- Reflexionar sobre el concepte de comunitat des del treball com a individu.
-
Realitzar un autoretrat i crear una exposició col·lectiva.
En la primera sessió l'Alba va fer una introducció al taller. Cada participant es va presentar a ell mateix, i van fer un visionat de les fotografies que portava cada alumne, que se'ls havia demanat anteriorment.
L'activitat central va ser la creació d'una caixa de records, on cada alumne hi podrà guardar les seves fotografies preferides i records personals. Aquesta caixa conté un mirall, i la dinàmica estava pensada perquè els alumnes reflexionessin sobre la imatge pròpia, i la importància d'un mateix.
La Sessió va acabar amb una relaxació final tancant els ulls, i guiada per la tallerista, on es propiciava l'acció de mirar cap endins.
En la segona sessió l'Alba va parlar sobre com pensar i construir una imatge. Reflexió sobre l'espai, la llum, l'enquadrament, la intencionalitat i els objectes que hi apareixen.
Es va dur a terme la primera sessió fotogràfica on els alumnes van poder fer els seus primers autoretrats amb càmeres professionals.
La tercera sessió va constar d'una activitat per fer autoretrats en parelles. Tots fotografiaven i eren fotografiats. El fotògraf/fotògrafa i el fotografiat/fotografiada prenien decisions a l'hora de construir la imatge.
En la quarta sessió, es va fer el visionat i la selecció conjunta de les fotografies a exposar. També es va fer una petita introducció al retoc digital de fotografies mitjançant un programa d'edició professional.
Cloenda, 9 de juny de 2025
La cloenda va ser la inauguració de l'exposició al Centre Cívic de Bonavista. On els alumnes van poder veure el resultat final dels seus treballs, i compartir-los amb els alumnes de 2n d'ESO de l'assignatura optativa de visual i plàstica de l'Ins Collblanc.
L'activitat
va acabar amb un esmorzar comunitari :)
Valoració de l'artista
La fotografia pot ser una important eina de transformació personal i social.
És un llenguatge que ens permet mostrar-nos amb creativitat, manifestar emocions, sensacions, pors, desitjos, expressar inquietuds, reivindicar-nos...
Els i les artistes de l’escola de Bonavista han mostrat molt d’interès vers la fotografia, han realitzat retrats individuals per formar part d’un projecte comunitari.
Desitjo que perduri la llum que tenen en la seva mirada i que recordin que el lloc més important on mirar es cap a dins.
Gràcies.
Valoració dels docents
Des de l’Escola Bonavista valorem molt positivament la proposta i les sessions realitzades per l’Alba. Han estat unes dinàmiques innovadores i motivadores per a l’alumnat. L’artista s’ha adaptat molt bé al tipus d’alumnat i a les diferents dificultats tecnològiques que han sorgit durant les sessions. Per aquest motiu, els nens i nenes s’han mostrat participatius i sobretot a les sessions fotogràfiques han gaudit d’una experiència nova i enriquidora.
Creiem que realitzar aquests projectes és una gran idea per enfocar la plàstica des de la visió d’una artista i ensenyar als nens diverses maneres d’entendre i expressar l’art.
Per acabar, volem agrair a l’Alba i totes les parts implicades en fer possible aquest projecte a l’Escola Bonavista. Heu fet una molt bona feina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada