divendres, 19 de juliol del 2024

'Convertim-nos en objectes', taller al Centre d'educació especial Sant Rafael de la mà d'Estel Boada

L'artista Estel Boada va dur a terme aquest taller d'art contemporani amb un grup del Centre d'educació especial Sant Rafael, durant els mesos de febrer i març, amb la finalitat d'explorar els objectes quotidians de l'escola i exprimir-los creativament, a través del dibuix, l'expressió corporal i la veu. En la performance resultant, que es va presentar al mateix centre, l'alumnat interpretava una partitura de dibuixos utilitzant sons i moviment.




Objectius

  • Experimentar possibilitats de moviment amb el cos.
  • Explorar els objectes quotidians de l'escola amb una mirada creativa.
  • Utilitzar el moviment corporal i la veu com a eina de creació.
  • Crear una performance conjunta i presentar-la davant del públic del centre.
  • Gaudir del moviment lliure.



Primera sessió

En la primera sessió, l'Estel i el grup es van conèixer. Ella els va explicar que treballarien inspirant-se en els objectes quotidians de l'escola, utilitzant el dibuix, els sons i l'expressió corporal com a recursos artístics per acabar creant una performance d'art contemporaniA través de jocs corporals, l'alumnat va representar com seria el moviment de determinats objectes de la classe. Per acabar es va utilitzar el dibuix per buscar una manera creativa de representar aquests objectes.




Segona sessió


A la següent sessió, l'Estel els va portar més exercicis d'expressió corporal. Cada infant va escollir un objecte del pati per tal de convertir-s'hi, i van haver d'inventar-se com es mouria per l'espai i quins sorolls faria.



Tercera sessió


A la tercera sessió ens vam desplaçar al pati per treballar amb el so. Vam explorar els objectes que hi havia. Quin so creieu que faria el gronxador? I el banc? I l'arbre? Després d'assignar un so a cada objecte, l'Estel va fer de directora de l'orquestra d'objectes, i van començar a idear la performance de la cloenda. També van fer microperformances individuals amb els objectes que havien escollit, practicant tant la part de moviment com la sonora.


Cloenda 


Per tancar el projecte, l'alumnat va representar la performance al pati, amb altres infants i docents de públic que els van venir a veure. Primer, l'Estel va agafar el micro per explicar al públic com s'havia creat aquella peça. Després d'un exercici d'escalfament de cos i veu, van desplegar la pancarta, i van dur a terme la performance. El públic va poder gaudir d'aquelles peces úniques, una experimentació de sons i moviment que a ningú va deixar indiferent. La presentació va concloure amb els  aplaudiments del públic. Tot seguit, un alumne de l'escola va fer una entrevista a l'artista. Per acabar es va fer un esmorzar de celebració.







Valoració de l'artista


Puc dir que he experimentat de la mateixa forma que l'alumnat a dialogar amb l'espai i les persones que hi habiten diàriament, a veure les seves inquietuds, obrir els sentits a l'aula, les ganes de moure's, de respirar l'aire del pati, córrer, saltar i reinterpretar amb cos i veu tot allò que ens interpel·la, tot allò que assumim que està present i ens ajuda a créixer com a persones a l'escola, però que no li fem gaire cas. Parlo d'objectes i espais que ens envolten, d'escoltar allò que pensem que no té vida i ser la seva pròtesi vital, perquè al final un lloc o un objecte s'activa amb nosaltres, i nosaltres ens activem amb ell, és pura simbiosi.

L'Escola de Sant Rafel m'ha donat múltiples eines de comunicació, tant corporal com verbal, a causa de la riquesa i diversitat mental i funcional dels i les alumnes. Estem acostumats a comunicar-nos d'una forma lineal, estructurada, ordenada... què passa si els alumnes sacsegen aquestes bases? No te'n queda un altre que està actiu, present, dialogar amb les necessitats i inquietuds del moment, i treballar amb l'espai, el cos i la veu poden ser la millor forma de no perdre's i tenir aliats als quals recórrer.

Per acabar, agraeixo a l'escola la seva obertura a treballar l'art des de la no materialitat i des d'un punt actiu i dinàmic amb el cos i la veu. Moltes gràcies a tots i totes les mestres que han estat allà, fent-me suport amb les activitats i reforçant la idea de col·lectiu.


Valoració dels docents


L'activitat de l'Artista va a l'escola s'ha dut a terme durant el segon trimestre, una sessió setmanal. L'Artista, l'Estel, s'ha adaptat molt bé a tots els grups participants de l'activitat, proposant activitats dinàmiques, obertes i amenes. 
Pel que fa a la implicació dels professionals de l'escola, ens hem coordinat amb l'artista per coordinar i anar adaptant les diferents sessions. El grau de participació de l'equip de mestres i educadors ha estat amb una implicació total. 
Quant a l'alumnat, han gaudit de totes i cadascuna de les sessions plantejades, han connectat molt bé amb l'artista i s'han endut un bon record de l'activitat. 
L'activitat, en general, es valora molt positivament. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada