dimecres, 19 d’octubre del 2022

El Nostre barri, Sant Salvador, és Esplèndid !

Revista Esplèndid
 L’Adrià Ramírez, il·lustrador, desenvolupa amb els alumnes de 6è (A, B, C) de l’escola Sant Salvador un projecte que pretén obrir la mirada i les portes de l’escola al barri. Seran els alumnes els que hauran de reflexionar sobre les coses bones i les coses que els hi agradaria canviar del seu barri. Caldrà que trobin la manera d’exportar aquestes idees en format paper, perquè es tracta de fer una Revista pel barri que parli de la visió que els nens i nenes en tenen.

Comptarà amb el suport i l'ajuda dels mestres de l’escola

que treballaran la part de l’expressió escrita en llengua. El projecte també comptarà  amb la col·laboració en la recerca d'imatges fotogràfiques del barri de l'artista audiovisual i gestor cultural Nani Blasco, i els Joves del Sansalab, amb els qui els dos artistes duen projectes al barri des de fa anys.

Revista Esplèndid

Objectius:
Conèixer la figura de l' Il·lustrador i la il·lustració com a eina comunicativa.

Que els alumnes reflexionin sobre la realitat del seu barri.

Que expressin aquestes reflexions mitjançant el text escrit i il·lustració.

Crear una revista amb tot el material creat pels alumnes.
Repartir-la perquè arribi al veïnat.


Primera sessió amb cada grup:

L'Adrià Ramírez es presenta a cada grup classe, els explica la seva feina i els mostra exemples de l'ús de la il·lustració en diferents suports i formats. Entre tots analitzen els significats de les il·lustracions mostrades. L'artista té una bona acollida, els alumnes fan preguntes i es mostren interessats.

Es fa una dinàmica dividint els alumnes en quatre grups, L'Adrià pregunta sobre: els Blocs d'habitatges, zones residencials, la carretera nacional, els carrers, les zones Interblocs, parcs i places, zones de convivència comunitària, equipaments municipals, la zona de botigues, jardins i boscos. Els alumnes han d'apuntar Què hi ha? Qui hi viu? Té algun problema? Com el solucionem? Què podria haver-hi? Un alumne de cada grup s'ha d'anar aixecant per aportar una idea sobre cada pregunta escrivint al post it del color del tema i enganxant-lo a la cartolina del mapa d'idees.

Amb aquest dinàmica reunim la percepció dels estudiants en pocs minuts, i és un contingut sense influències alienes en tenir poc temps de marge per pensar. La cartolina queda plena d'idees per a reflexionar. Durant l'activitat els alumnes es mostren molt participatius, s'engresquen bastant, i fan la feina que els han demanat. Després a cada grup d'alumnes els hi toca una de les cartolines i cada alumne ha de fer una il·lustració sobre la cartolina que expressi alguna de les idees que han escrit els seus companys.
L'Adrià els hi reparteix uns llapis de color molt gruixuts, aquest material és l'únic que faran servir per aportar color a les il·lustracions i servirà perquè la revista tingui una coherència cromàtica transversal entre els tres grups de sisè. Les cartolines amb papers de colors, ara convertides en mapes visuals o murals, seran el punt de partida perquè els alumnes, amb l'ajuda del tutor, desenvolupin els articles que posteriorment hauran d'il·lustrar.


Segona sessió amb cada grup:

Les segones sessions a l'escola han començat amb la projecció de diaris antics on no hi apareixen ni fotografies ni il·lustracions, per analitzar l'evolució dels mitjans escrits i l'ús de la il·lustració com a eina comunicativa.

Després comencen el visionat d'alguns titulars del diari sobre Sant Salvador. Alguns eren de veritat i altres eren notícies falses, i els nens i nenes ho havien de descobrir i comentar si allò era veritat, si aquests successos eren habituals, si coneixien casos... En general els titulars eren força negatius, i la reflexió ha estat que la seva lectura no ajuda en una bona concepció del barri pel qui les rep. La proposta de l'Adrià ha estat que cada nen pensés notícies bones del barri, i per motivar-los ha proposat una dinàmica. Aquesta consistia en repartir paraules positives que ell havia preparat, a cada alumne li tocava una i l'havia d'escriure amb el dit a l'esquena d'un company, lletra a lletra a veure si aquests la sabien transcriure bé....amb aquestes paraules positives, havien d'escriure un titular.


Tercera sessió amb l’Adrià.


Els alumnes amb els professors han anat treballant els articles sobre el barri, a les hores de

llengua....han creat articles que parlen del barri, sobre els temes que havien sortit a la sessió anterior amb l'Adrià: les coses positives, les coses negatives, les coses a millorar i coses a valorar i conservar. Cada grupet havia estat treballant un tema, i aquest dia ja esperaven a l'Adrià amb els textos damunt la taula, impacients per a compartir-los.

Primer, però, l'Adrià ha projectat varies imatges de textos il·lustrats per mostrar exemples de com el dibuix reforça, aclareix o complementa la idea del text. Cada imatge s'anava comentat entre tota la classe desxifrant i pensant perquè l'Il·lustrador havia fet servir cada element que representaven...quina informació aportaven. Han analitzat símbols i icones i com la unió de dues idees en generava una de nova.

Després ha tocat l'hora de llegir els propis articles. Un alumne llegia el text i l'Adrià anava apuntant les paraules clau a la pissarra, i a partir d'aquestes paraules i mapes visuals senzills que s'havien format a la pissarra els alumnes havien de crear mentalment imatges que il·lustressin aquelles idees, i anar sumant conceptes per enriquir el missatge. Avui només eren esbossos en paper i a la pissarra, però ha estat una classe clau per comprendre com extreure la informació d'un text i convertir-la en imatge mitjançant metàfores, comparacions, estereotips, fins i tot de com despullar un text per tornar-lo a vestir.

Quarta sessió amb l'Adrià.



En aquesta sessió ja disposàvem de tot el material necessari per a il·lustrar la nostra revista, tenien els articles acabats, les fotografies realitzades i una o diverses idees i esbossos sobre el que treballar.

La proposta de l'Adrià abans d'anar per feina ha estat una dinàmica per desacomplexar a l'alumnat i per desmitificar la necessitat del fet que un bon dibuix cal que sigui realista, el seu objectiu és comunicar una idea. Així doncs els alumnes s'han retratat els uns als altres sense poder mirar el paper i el resultat, en alguns casos art abstracte, i alguns d'altres pur cubisme, els ha sorprès, però en tots s'entenia que s'estava representant una persona.

Si han sigut capaços de comunicar la idea de la cara d'una persona sense mirar el que estaven dibuixant, de que serien capaços si hi dediquessin tots els sentits?

Amb aquesta motivació han agafat les eines i s'han posat a retallar les fotografies en blanc i negre, resultants de les sortides amb els joves del Sansalab, tot complementant-les amb dibuixos per elaborar una composició de pàgina a través de la tècnica del collage.

Sansalab: l'Adrià també ha explicat el projecte els joves del Sansalab, aquest col·laboraran amb el projecte de "El Nostre barri, Sant Salvador", la seva tasca, molt en línia amb la que segueixen amb Sansalab, serà fotografiar els espais del i temes del barri que han sortit a l'escola, també altres que ells trobin interessants destacar i que no haguessin sortit. S'han realitzat tres sortides amb diferents objectius: zona de vivendes, espais comunitaris i espais naturals. Els joves del Sansalab han cedit les seves càmeres als nens i nenes per a que experimentin la fotografia de carrer, assesorant-los i aconsellant-los. Aquestes fotografies seran el material amb què treballaran els alumnes de l'escola per a construir la revista en sí.


Valoració de l'Adrià:
Amb aquest projecte hem analitzat el nostre entorn, hem fet un recorregut pel barri i hem manifestat el que creiem necessari per millorar-lo. Crec que aquesta reflexió ajudarà a cohesionar la comunitat i afavorirà convivència. Crec que ha estat una experiència enriquidora per totes i que cadascú s'emportarà d'ella la seva pròpia visió, que segur alguna empremta quedarà més enllà de la revista que hem creat.

Valoració Equip directiu: El projecte d'aquest any de "L'artista va a l'escola" ens ha tocat el cor. Ens ha permès contribuir en un projecte proper: El nostre barri. Ha permès als alumnes poder expressar-se lliurement. Donar la seva opinió i participar en un projecte comú de barri. Han pogut alçar la veu i explicar que opinen del seu entorn proper.

El projecte ha despertat consciència social i ha sensibilitzat a tot el grup de 6è, envers la visió del seu barri; utilitzant el llenguatge artístic com a mitjà d'expressió.

Ha sigut un plaer poder haver comptat amb l'Adriá Ramírez , un il·lustrador tarragoní de prestigi d'arreu del territori. L'Adrià ha sabut connectar amb el grup, motivant-lo i extraient tota la creativitat que tenien dins.

L'Alumnat:


L'Alumnat de sisè ha sigut l'encarregat de muntar l'acte de la presentació de la revista al centre Cívic. Ells han estat els presentadors de l'Acte. Han escrit el seu guió, han presentat al conseller d'Educació, Manel Castaño que ha pujat a l'escenari i els ha felicitat per la bona feina feta i els hi ha promès que les seves demandes serien estudiades. Els estudiants també han fet pujar a l'escenari a l'artista, l'Adrià Ramírez, i li han fet una petita entrevista. Han llegit dos fragments d'aquesta i han llençat al públic un recull de paraules boniques del seu barri. Ha estat molt emocionant!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada