dijous, 13 d’octubre del 2022

Com sobreviuran aquestes espècies? Justo Heras a les escoles Sant Pere i Sant Pau i Marcel·lí Domingo.


Aquest projecte d'intervenció en el mur s’ha desenvolupat amb un total de 100 infants de 6è curs de les escoles Marcel·lí Domingo i Sant Pere i Sant Pau, acompanyats dels seus mestres i de l’artista Justo Heras, en el marc del projecte educatiu L’artista va a l’escola, organitzat per l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona. Hem comptat amb la supervisió i el suport de la Yvonne Fuster, assessora del Servei d’Arts i Educació de l’IMET.



Objectius generals:

  • Fer un projecte artístic comunitari, amb implicació en el barri.
  • Fer servir l'art per a reflexionar sobre un tema d'actualitat, en aquest cas la necessitat de protegir el mediambient.


Objectius específics:

  • Prendre consciència dels efectes nocius que poden causar els residus que generem sobre les espècies aquàtiques i terrestres del nostre planeta.
  • Dissenyar espècies noves sorgides de la interacció de la vida amb els residus.
  • Planificar un projecte de pintura mural en grup.
  • Pintar amb esprais sobre el mur, respectant el treball dels altres i sent curosos amb el material.


Presentació de l'artista convidat a les escoles:

L’artista Justo Heras (Mëgan) es presenta el dia 21/4/2022 a les 15’00h. a l’Escola Sant Pere i Sant Pau, i el dia 28/4/2022 a les 15’00h. a l’Escola Marcel·lí Domingo. Explica la seva definició d'Artista, i com ha arribat a ser-ho. Les diferents disciplines que treballa avui en dia són el dibuix, la pintura i el disseny. Fa referència al que avui en dia, després de molts anys, és un mitjà de vida per ell, i confirma que es pot viure de l'art. També presenta el projecte i convida als infants a participar fent preguntes i aportant idees. Finalment, mostra breument els materials i la metodologia per dur a terme un mural de gran format i la localització escollida al barri per pintar plegats.

   




        El tema a tractar:

Els nens i les nenes d'ambdues escoles ja havien començat a tractar el tema de la natura a classe d'educació visual i plàstica de diferents maneres, gràcies a l'assessorament de les especialistes de plàstica de l'IMET. Amb l'acompanyament del Justo, es va fer una pluja d'idees per treballar en especial sobre les espècies marines i terrestres, autòctones i també inventades, a causa de la contaminació i els residus que arriben fins al mar. Després d'aquesta sessió, cada escola va dedicar unes hores amb els seus mestres per fer els primers esbossos que posarien més endavant en comú amb el Justo.




Creació d’espècies que després es pintaran a la paret del barri:

Els infants comencen a dibuixar sobre paper alguns esbossos del que volen representar sobre el mur. Algunes són espècies noves sorgides de la interacció dels residus amb la fauna aquàtica i terrestre del nostre planeta, d'altres són accions humanes per contrarestar aquests efectes devastadors. Un fet important és que per realitzar aquesta activitat, vam haver de dividir la classe en 5 i 6 grups respectivament. Els nens i les nenes van anar fent esbossos individualment que van haver de posar en comú en un sol dibuix, adaptant el format del mur al paper. L'activitat s'ha portat a terme amb el suport dels mestres de cada grup i en companyia de l'artista convidat.


Com passem del paper a la paret?

Un cop els grups de cada classe van acabar els seus dibuixos, es van posar en comú amb l'artista. Va ser important que cada grup pogués mostrar al seu dibuix els colors i detalls que després trobaríem al mural, per així poder-se combinar sobre la paret els diferents dissenys que cada grup. No va ser una feina fàcil, ja que serien 25 alumnes de cop per sessió i haurien de tenir l'espai suficient al voltant per poder pintar.

La metodologia va ser la següent: l'artista va pintar la paret de blanc, per després anar adaptant els dibuixos dels grups només amb línia, d'aquesta manera seria més fàcil pels infants a l'hora de pintar.







Primeres sessions de treball sobre el mur:

Ens vam organitzar durant un mes, per escola i grup, perquè tots els grups tinguessin un mínim de dues sessions al mur, i el mural anés avançant a poc a poc. Les escoles van rotant, de manera que els grups d'alumnes pinten en dies alterns. El primer dia s'han d'adaptar al nou medi que és l'aerosol, a només pintar un representant per grup, i anar fent torns, per qüestió d'espai.

Fa molta calor, una temperatura que no és normal per l'època de l'any (conseqüència de l'escalfament global?!), però els infants no perden l'interès i continuen pintant amb ganes. Caldrà portar gorres i aigua la resta de dies, fins a acabar el mural.

En total fem 10 sessions d'una hora i mitja cada tarda del dijous i divendres, començant el dia 5 de maig i finalitzant el dia 3 de juny.








Ja tenim el mur ple d'espècies marines i terrestres. Podran sobreviure amb tanta contaminació?

Un cop els alumnes van acabar el mural, només faltaven un parell de detalls i escriure a un dels extrems els grups participants i la data que el van pintar un cop acabat. No sembla transcendental, però aquest mural perdurarà en el temps i potser seran els mateixos alumnes ja adults que mostraran orgullosos aquest mural  als seus fills i filles.





L'exposició al Centre Cívic Sant Pere i Sant Pau:

El dia de la inauguració, el 15 de juny de 2022, els infants de les escoles de primària visiten un altre projecte de pintura mural realitzat a l'Institut Sant Pere i Sant Pau i celebren aquestes experiències d'educació artística al barri menjant coca amb xocolata i explicant el seu treball al teatre del Centre Cívic Sant Pere i Sant Pau, on es pot visitar una exposició que reconstrueix tot el procés de creació.

Va ser molt interessant veure com els tres centres de Sant Pere i Sant Pau (dos d'educació primària i un d'educació secundària), participaven junts, compartien impressions i explicaven amb les seves paraules com havien experimentat els seus últims dos mesos fent d'artistes.









Valoracions de l’alumnat de l’Escola Sant Pere i Sant Pau:

Creus que és interessant treballar amb un artista com Justo Heras? Per què?

Sí, perquè m’ha ensenyat a dibuixar i a tenir imaginació. També ens ha retocat les coses que no havíem acabat i ens ha ajudat molt.

 Sí, perquè mai havia conegut a un artista.

 Sí, perquè és algú que ha treballat molt i és un exemple a seguir.

 Sí, ha sigut interessant i m’ha agradat perquè he treballat amb un artista del barri.

Sí, perquè ens ha ensenyat molt sobre l’art, alguns trucs i com fa ell els dissenys i què expressen els seus dibuixos.

 

Què en penses sobre el tema que hem pintat?

Que està bé perquè representa com nosaltres els humans hem contaminat els mars i oceans i el mural per mi es com assenyalar a la gent que no han de contaminar més.

Que és bo ajudar el medi ambient.

Em sembla que ha sigut bo que pintéssim això perquè les persones que passin per davant del dibuix pensin sobre les coses que li fem als animals del mar.

Està molt bé, reflexa bé les coses que passen avui dia.

Bo perquè alguns dibuixos representen el clima contaminat i hem de reciclar.

 

Quin animal vas dissenyar tu? Com era?

Una mantarratlla morada i un submarí oxidat.

Jo i el meu grup vam dissenyar una tortuga enfadada perquè tenia una mascareta embolicada al coll i no podia treure-la del damunt.

Vaig dissenyar dos, un gos i una granota, tots dos van ser de brossa.

Va sortir el meu pingüí i la meva fàbrica. El meu pingüí era com si estava en un bosc ple de brossa i la meva fàbrica està en el bosc contaminat.

Un gat robòtic fabricat per restes de brossa. Com un bric de llet i peces robòtiques.

 

T’ha agradat pintar la paret amb esprais? Per què?

Si! És una experiència que repetiria perquè ha sigut molt interessant i m’ha agradat.

Sí perquè pinten molt bé i és una experiència nova perquè jo mai vaig fer servir esprais per a dibuixar.

No tant perquè a l’hora de pintar l’esprai es sortia del dibuix que volia pintar (de la línia).

Sí, perquè era diferent a lo que habitualment fem.

Sí, però la veritat és que és una miqueta difícil perquè la pintura se’n va cap a baix.

 

Creus que ha millorat la paret del barri? Per què?

 Abans tu miraves la paret i et donava tristesa i ara et dóna alegria, felicitat.

No sé, està bé però la veritat prefereixo l’altra, hem crescut veient-la.

Sí, perquè abans ja quasi no es veia el que hi havia dibuixat i crec que nosaltres li hem tornat el color que ja no es veia.

 Sí, ha millorat, però la propera vegada demano si us plau que pintem on no tapen els contenidors.

Crec que sí, però m’agradaria que fos més gran la paret per tenir més espai per pintar.  


Valoracions de l’alumnat de l’Escola Marcel·lí Domingo:

Creus que és interessant treballar amb un artista com Justo Heras? Per què?

Sí, perquè hem aprés a fer art urbà.

 Ha sigut interessant perquè hem aprés els valors de l’artista Justo Heras i també hem tingut l’oportunitat de poder pintar un graffiti i tindrem un record tan bonic com el mural.

Sí, perquè crec que ha sigut interessant conèixer a Justo Heras, ja que és un gran artista i m’agrada molt la seva manera de ser i de pintar.

Sí, perquè així aprenem a treballar en grups i també a compartir.

Sí, perquè és un artista amb talent i ens ha ensenyat a ser més creatius.

 

Què en penses sobre el tema que hem pintat?

Penso que és un tema molt important i s’ha de tenir en compte. La contaminació està perjudicant el planeta i, a la vegada, la nostra salut.

Que no està bé la contaminació i hem pensat com potser estarà el planeta en el futur.

Crec que és un tema molt bonic en la meva opinió per a conscienciar al barri i al món a que el món s’està destruint per la nostra culpa.

Crec que al pintar animals contaminats, la població pararà de contaminar.

Ha sigut interessant i també m’ha agradat perquè així fem veure a la gent l’important que és el canvi climàtic.

 

Quin animal vas dissenyar tu? Com era?

 Jo vaig fer un riu que portava brossa a dins.

 Era un arbre normal, però amb mascaretes, llaunes, plàstics, ampolles d’aigua...

 Vaig dibuixar un home recollint la brossa.

Un calamar que tenia els tentacles de palletes de plàstic.

Un petit peix de color taronja atrapat en una ampolla de plàstic en el mar.

 

T’ha agradat pintar la paret amb esprais? Per què?

 A mi m’ha agradat perquè és una oportunitat que no tot el món té i ha sigut molt divertit.

 Ha sigut una nova experiència que mai oblidaré.

 Ha sigut molt divertit però una mica intens perquè has d’anar amb compte quan fas en grup (intentar no xocar amb els altres).

 Per una part sí, perquè era divertit, i una part no, perquè contamina.

Sí, moltíssim! Perquè ha sigut una experiència nova ja que quasi mai ens deixen pintar amb esprais i sempre pintem amb pintura o aquarel·les.

 

Creus que ha millorat la paret del barri? Per què?

Sí, perquè abans era una paret blanca i feta una birria i ara és tot molt colorit i fa més ganes d’anar per aquell camí i fer-se fotos, crida l’atenció de tothom.

Sí i no, perquè tinc un sentiment amb l’altra però també m’agrada la nova.

Sí, perquè té un significat important.

Sí, perquè en aquella paret la pintura estava feta malbé i ja no es veia res de l’antic mural. Ara està ben acolorida i renovada amb un missatge clar com: la contaminació ens està perjudicant.

Ha quedat molt bonic però hem canviat una paret “mítica”, per dir-ho així.


Valoracions dels mestres de les dues escoles:

Com ha sigut la relació Justo-infants? Ha sigut molt bona. Des del principi Justo va motivar molt als nens i nenes per fer l’activitat i els ha anat guiant en tot el procés. La relació ha sigut recíproca.

Com s’han portat els infants durant les activitats? L’alumnat generalment s’ha portat bé, sent respectuós i esforçant-se.

Com ha anat la gestió del temps, materials, organització...? Considerem que la programació ha estat correcta i el materials també. No obstant això, l’organització (calendari i horari) no ha estat clar i anar a la tarda amb la calor ha resultat una mica angoixant.

Quins valors educatius destacaríeu sobre l’experiència? Considerem que aquesta experiència ha permès a l’alumnat reflexionar sobre la contaminació i la importància de dur a terme bones accions al medi ambient. També ha afavorit les relacions de grup i el treball cooperatiu.

 

Valoració de l'artista convidat, Justo Heras:

D'ençà que vaig assumir la responsabilitat d'anomenar-me artista, sempre he cregut que a més de fer servir el meu do per transmetre els meus sentiments, principis i pensament, he trobat molt important poder compartir-lo amb la meva comunitat i impulsar noves generacions.

A l'edat dels meus alumnes, el Justo Heras dels anys 90 hauria gaudit moltíssim pintant el seu primer mural. La iniciativa de L'Artista va a l'escola apropa l'art en totes les seves disciplines a qualsevol que tingui interès, i així té un valor incalculable.

Mostrar que podem viure de l'art, que la feina d'adult és rellevant, però que la motivació i perseverança ho es encara més. Sent natural de Sant Pere i Sant Pau, ha sigut un honor poder mostrar el meu dia a dia a nens i nenes del meu barri. Trobo que tot i ser una activitat exprés, el resultat d'haver ajuntat 100 alumnes a un mateix mur ha sigut inèdit. La col·laboració dels mestres i la Ivonne ha fet que em pogués centrar en l'essencial, i poguéssim pintar totes juntes. Trobo que els alumnes s'han adaptat mol fàcilment a l'aerosol, que és un mitjà molt específic i gens fàcil de controlar. Han tingut molta iniciativa per escollir els colors, improvisar si hi havia un espai buit, i la calor no ha resultat un impediment per ells i elles a l'hora de pintar.

M'ha agradat molt l'experiència i sense cap dubte tornaria a participar en una nova edició :)




         FELICITATS A TOTS I TOTES PER LA FEINA FETA!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada